Zmiany w europejskich przepisach dotyczących substancji dodatkowych do żywnościRównolegle z kończącymi się pracami nad zmianami w dyrektywach o substancjach dodatkowych, w UE toczą się obecnie prace nad zupełnie nowymi przepisami mającymi zastąpić dotychczasowe prawo w zakresie stosowania dodatków do żywności.Na spotkaniu Rady Ministrów UE ds. Zdrowia, które odbyło się w dniach 1-2.06. przyjęto przy pierwszym czytaniu kwalifikowaną większością głosów (przy sprzeciwie jedynie trzech krajów: Belgii, Danii i Holandii) dyrektywę zmieniającą Dyrektywy: 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące oraz 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych. Nowa dyrektywa zostanie opublikowana w najbliższym czasie w Oficjalnym Dzienniku Unii Europejskiej, jak tylko zostaną ukończone jej tłumaczenia na języki państw Wspólnoty.
Jednocześnie w Unii Europejskiej trwają prace nad propozycją pakietu rozporządzeń dotyczących „składników polepszających żywność” (substancje dodatkowe, enzymy, aromaty oraz zasady ich stosowania). Pakiet ten miałby zastąpić wszystkie obowiązujące w tym zakresie dyrektywy. Zgodnie z propozycjami zawartymi w pakiecie, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności miałby dokonać ponownej oceny bezpieczeństwa wszystkich dopuszczonych obecnie substancji dodatkowych. Dopuszczenie substancji dodatkowej do stosowania byłoby ograniczone do 10 lat, a odnowienie tego zezwolenia mogłoby nastąpić dopiero po ponownej ocenie bezpieczeństwa substancji.
15.06 przedstawiciele Komisji, Europejskiej uczestniczyli w spotkaniu grupy ekspertów CIAA poświęconym składnikom żywności. Na spotkaniu przedstawili oni stan zaawansowania prac Komisji nad pakietem. Doszło także do wymiany poglądów na temat przyszłych prac w zakresie substancji dodatkowych oraz udziału CIAA w tych pracach.
pełna lista aktualności
|