Panel "Przemysłu Spożywczego" na targach Polagra-Food i Polagra-Tech, 14.09.2010 r.14 września 2010 roku podczas Międzynarodowych Targów Polagra-Food w Poznaniu miała miejsce konferencja pt. „Informacje na etykietach produktów spożywczych - jakie i dla kogo?". Organizatorem był miesięcznik „Przemysł Spożywczy" przy współudziale Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego SIGMA-NOT oraz Polskiej Federacji Producentów Żywności. Patronat nad konferencją objął Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno Sporzywczych - prof. Stanisław Kowalczyk.Konferencja spotkała się z ogromnym zainteresowaniem uczestników targów Polagra. Wskazuje to na dużą wagę jaką przywiązują przedsiębiorcy do zagadnień zwiaznych z informacjami przekazywane konsumentom na etykiecie. Obecny stopień skomplikowania prawodawstwa dotyczącego znakowania żywności znacząco zwiększa ryzyko prowadzenia działalności gospodraczej w obszarze produkcji żywności, a co za tym idzie generuje potrzebę nieustannych szkoleń przedsiębiorców.
Podczas Konferencji prelekcje wygłosili miedzy innymi przedstawiciele PFPŻ ZP: Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny, który przedstawił, główne cele i zasady tworzenia regulacji dotyczące znakowania produktów oraz Dorota Kozłowska, Dyrektor d/s Legislacji, która omówiła aktualny stan prawny z zakresu znakowania oraz kwestie związane z oświadczeniami żywieniowymi i zdrowotnymi. Ponadto podczas panelu omówiono nieprawidłowości w znakowaniu produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu na podstawie wyników kontroli jakości handlowej przeprowadzonych w 2009 roku i półroczu br. W ramach dyskusji zostały wyjaśnione kwestie dotyczące umieszczania na etykiecie danych na temat producentów i dystrybutorów oraz okresu przydatności do spożycia.
pełna lista aktualności
|