"Nowe wyzwania wobec żywności i suplementów diety” – konferencja IŻŻ i Ogólnopolskiej Platformy ds. Żywienia, Aktywności Fizycznej i Promocji Zdrowia.Warszawa, 22 czerwca 2006. Instytut Żywności i Żywienia we współpracy z Ogólnopolską Platformą ds. Żywienia, Aktywności Fizycznej i Promocji Zdrowia zorganizował konferencję na temat prawnych i żywieniowych aspektów stosowania suplementów diety i żywności wzbogacanej.Otwarcia konferencji dokonał, w imieniu nieobecnego dyrektora Instytutu – prof. Mirosława Jarosza, jego zastępca ds. Bezpieczeństwa żywności – dr Lucjan Szponar. W swoim wystąpieniu przypomniał on historię powstania Platformy oraz wymienił jej członków – w tym PFPŻ. Następujące w dalszej kolejności prelekcje bardzo kompleksowo i wszechstronnie omówiły tematykę dotyczącą suplementów diety i żywności wzbogacanej. Między innymi: · Dr Katarzyna Stoś omówiła regulacje prawne, odnoszące się do suplementów diety oraz żywności szczególnego przeznaczenia żywieniowego. Zwróciła uwagę na fakt, iż zarówno w polskich, jak i wspólnotowych przepisach nie ustalono szczegółowych wymagań odnośnie maksymalnych poziomów zawartości witamin, składników mineralnych oraz innych substancji odżywczych. W związku z tym, iż zbyt wysokie spożycie tych substancji może wywoływać ujemne skutki zdrowotne, maksymalne bezpieczne poziomy musza gwarantować, że stosowanie tych produktów będzie bezpieczne dla konsumenta. · Prof. H. Kunachowicz w wykładzie poświęconym wzbogacaniu żywności omówiła również spodziewane konsekwencje wejścia w życie będącego obecnie na etapie projektu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie dodatku witamin, składników mineralnych i niektórych innych substancji do żywności. Rozporządzenie to zakłada znacznie szerszy zakres wzbogacania, niż ma to miejsce obecnie w Polsce. · Wykład dr L. Szponara dotyczył homeostazy organizmu ludzkiego – tj. utrzymania stanu równowagi warunków środowiska wewnętrznego organizmu w wyniku oddziaływania wewnątrzustrojowych mechanizmów fizjologicznych. Utrata zdolności do zachowania tej równowagi może prowadzić do zachorowania, a w wyjątkowych sytuacjach – nawet do zgonu. Dlatego też skład diety jest tak istotny. Suplementy diety, mające na celu zmniejszenie ryzyka niedoboru poszczególnych substancji odżywczych są bardzo pomocne w zachowaniu homeostazy. · W trzeciej części konferencji omówiona została role dodatków funkcjonalnych do żywności w profilaktyce chorób dietozależnych, z uwzględnieniem możliwości zastosowania ekstraktu z zielonej herbaty w kontrolowaniu masy ciała, genisteiny – bioaktywnego izoflawonu izolowanego z nasion soi w zapobieganiu osteoporozie, a także koenzymu Q10, probiotyków i karotenoidów w produkcji żywności oraz możliwości stosowania tych preparatów jako suplementów diety. Po wykładach nastąpiła dyskusja i podsumowanie konferencji. Wnioski ze spotkania zostaną przekazane prezydium Platformy w której pracach PFPŻ aktywnie uczestniczy od lipca 2005 r.
pełna lista aktualności
|