Najważniejsze aspekty funkcjonowania przemysłu żywnościowego w Polsce i UE – panel dyskusyjny i bankiet z okazji drugiej rocznicy przystąpienia Polski do Unii Europejskiej zorganizowany przez PFPŻ w BrukseliBruksela, 20 czerwca 2006. W siedzibie Stałego Przedstawicielstwa Rzeczypospolitej Polskiej przy UE odbył się panel dyskusyjny oraz bankiet wydany przez PFPŻ we współpracy z Przedstawicielstwem RP oraz posłem do Parlamentu Europejskiego - Czesławem Siekierskim.
Impreza miała na celu przybliżenie polskim eurodeputowanym oraz przedstawicielom administracji państwowej najważniejszych aspektów funkcjonowania przemysłu żywnościowego w Polsce i Unii Europejskiej.
Swoją obecnością spotkanie uświetnili między innymi: Marek Grela – ambasador nadzwyczajny RP, Andrzej Babuchowski – sekretarz stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, W. Piskorz – radca minister Przedstawicielstwa RP w Brukseli, S. Jurgielaniec – zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego, P. Balas –dyrektor generalny DG Trade KE.Spotkanie było kolejnym (pierwsze odbyło się 30 listopada 2005) organizowanym przez Polską Federację Producentów Żywności w Brukseli. W pierwszej części odbyła się merytoryczna dyskusja dotycząca tak ważnych aspektów funkcjonowania przemysłu żywnościowego w Polsce jak: Negocjacje WTO, a rozwój przemysłu żywnościowego w Polsce. Paneliści: M. Grela (SP RP), W. Piskorz (SP RP), J. Samosiuk (PFPŻ), Cz. Siekierski (PE), A. Babuchowski (MRiRW); Eksport do Rosji i innych państw trzecich. Paneliści: M. Grela (SP RP), M. Skonieczna (PFPŻ), W. Choiński (PFPŻ, PM), J. Prandota (SP RP), A. Babuchowski (MRiRW); Wdrażanie strategii WHO dot. diety, aktywności fizycznej i zdrowia w Polsce i Unii Europejskiej – rola przemysłu żywnościowego. Paneliści: M. Grela (SP RP), M. Faraś (PFPŻ), dr W. Sekuła (IŻŻ), A. Babuchowski (MRiRW), J. Wojciechowski (PE). Wnioski z ponad dwu godzinnej dyskusji panelowej zostaną zamieszczone w naszym serwisie w najbliższym czasie.
Uczestnicy panelu dyskusyjnego (od lewej): Cz. Siekierski (poseł PE), M. Grela (ambasador RP), A. Babuchowski (sekretarz stanu MRiRW)
Drugą część spotkania stanowił bankiet z okazji drugiej rocznicy przystąpienia Polski do UE Witając gości, na przyjęcie zaprosili: Marek Grela – ambasador nadzwyczajny i pełnomocny, stały przedstawiciel RP przy UE, poseł C. Siekierski oraz – w imieniu PFPŻ - prezes M. Skonieczna (zobacz tekst przemówienia). Głos zabrał też A.Gantner, dyrektor generalny PFPŻ, który podsumował przebieg panelu dyskusyjnego. W bankiecie wzięło udział ponad 180 gości. polskich posłów do Parlamentu Europejskiego wraz z asystentami, przedstawicieli Komisji Europejskiej (DG AGRI, DG SANCO, DG REGIO, DG ENTERPRISE, DG FISH, DG TRADE (m.in. dyrektor generalny Peter Balas), delegatów biur poszczególnych polskich regionów reprezentowanych w Brukseli. Bankiet uświetnili swoją obecnością także przedstawiciele polskiej administracji – obecni byli: A. Babuchowski – sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, W. Piskorz, minister pełnomocny prze Przedstawicielstwie RP oraz S. Jurgielaniec – zastępca głównego inspektora sanitarnego. Na zaproszenie PFPŻ przybyli również przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia – zastępca dyrektora Instytutu, dr W. Sekuła. Wydarzenie uświetniły typowo polske potrawy (między innymi goście mogli spróbować polskiego bigosu, pierogów, chleba, wędlin i ciast), które cieszyły się olbrzymim zainteresowaniem zarówno wśród polskich jak i zagranicznych gości bankietu. Patronat medialny nad spotkaniem objął miesięcznik Higiena i Bezpieczeństwo Żywności.
Uczestnicy spotkania (od lewej): J. Masiel, Cz. Siekierski, A. Zapałowski (posłowie PE), A. Wąsak (wiceprezes PFPŻ), J. Plewa, J. Kutelski (członek zarządu PFPŻ, D. Grabowski (posłe PE), I. Jacaszek (członek zarządu PFPŻ), J. Wojciechowski (poseł PE), A. Gantner (dyrektor generalny PFPŻ)
pełna lista aktualności
|