Jak radzić sobie ze słodkością - konferencja w Brukseli, 21 czerwca 2006Fizjologiczne, kulturowe i technologiczne aspekty smaku słodkiego były przedmiotem jednodniowej konferencji w Brukseli p.t. "Managing Sweetness", w której uczestniczyli liderzy opinii reprezentujący świat nauki, administracji, producentów żywności, organizacje konsumenckie oraz media.Smak słodki towarzyszy ludzkości od początku jej istnienia, a każdemu z nas od chwili narodzin. Jednocześnie słodkość kojarzona nieodłącznie z cukrem znajduje się w samym centrum dyskusji na temat konsekwencji niewłaściwego trybu życia – niezbilansowanej diety oraz niewystarczającej aktywności fizycznej. Zadaniem konferencji było podsumowanie obecnego stanu wiedzy w celu znalezienia kierunków dalszych działań, satysfakcjonujących wszystkich uczestników tej trudnej dyskusji.
Zdaniem ekspertów uczestniczących w konferencji, słodki smak stanowi sygnał informujący organizm o przydatności i pożadalności pokarmu. Obecnie cel ten można także osiągnąć poprzez zastosowanie innych niż występujące naturalnie substancji słodzących i w ten sposób ograniczyć wartość energetyczną żywności. W tym aspekcie substancje te odgrywają ważną rolę w przeciwdziałaniu i zwalczaniu otyłości oraz innych związanych z nią schorzeń.
Podczas konferencji miało miejsce kilkanaście wystąpień naukowych wygłoszonych przez przedstawicieli czołowych światowych centrów badawczych. W przerwach odbywała się specjalnie zorganizowana degustacja produktów ilustrujących możliwości zredukowania zawartości cukru i zastąpienia go innymi substancjami słodzącymi.
W konferencji uczestniczyła polska delegacja: przedstawiciele PFPŻ oraz goście zaproszeni przez Federację: S. Jurgielaniec, zastępca głównego inspektora sanitarnego, W. Sekuła i E. Rychlik z Instytutu Żywności i Żywienia oraz T. Wojciechowski, redaktor naczelny miesięcznika „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności”.
pełna lista aktualności
|