Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rolnictwo ekologiczne najszybciej rośnie wśród nowych członków Unii Europejskiej
W latach 2000-2008 areał przeznaczony w UE pod rolnictwo ekologiczne wzrósł z 4,4 do 7,6 mln ha - wynika z raportu agendy Komisji DG AGRI. Najbardziej spektakularny wzrost dotyczył krajów UE12 (nowi członkowie Unii po 2004 r.), gdzie przyrost wyniósł średnio 20 proc. rocznie osiągając w 2008 roku 1,46 mln ha.

W UE15 areał eko gospodarstw jest jednak większy tzn. na poziomie 6,2 mln ha, czyli 80% całkowitego obszaru tego rolnictwa w UE. W tej grupie państw obszar upraw przyrastał w tempie 6% rocznie.

W 2008 roku największy areał dotyczył Hiszpanii (1,13 mln ha), Włoch (1 mln ha), Niemiec (0,91 mln ha), Wielkiej Brytanii (0,72 mln ha) oraz we Francji (0,58 mln ha) osiągając łącznie w tych krajach 56,8% całkowitej powierzchni w UE. Nowi członkowie Unii UE12 mieli mniejszy udział gospodarstw ekologicznych jak państwa starej Unii odpowiednio 2,8% i 4,9%. W 2008 roku w Szwecji 10,9% gruntów rolnych przeznaczona była pod eko rolnictwo (drugi kraj pod względem udziału po Austrii), tak samo w Estonii (10,9%) natomiast w Czechach i Łotwie było to około 9%. Średnia dla całej unii UE27 to 4,3%.

Według raportu Komisji w 2008 roku w 197 tys. gospodarstw w UE27 zajmowało się produkcją ekologiczną czyli 1,4% wszystkich gospodarstw w Unii, jakkolwiek w UE12 było to 0,6% (najmniej w Rumunii i Bułgarii - poniżej 0,1%). Tymczasem w Austrii 15,5% areału dotyczy gospodarowania ekologicznego, a 12% farm jest ekologiczna.

Wbrew wzrostowi areału sprzedaż sektora dotyczy tylko 2% żywności ogółem w Unii. Ponad 80% eko żywności jest konsumowana w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Wielkiej Brytanii, Francji i Włoszech z rocznym wzrostem 18,1% obejmującym Francję w latach 2005-2009. Największy udział eko żywności w sprzedaży spożywczej był w Austrii - 5% rynku, natomiast najmniej w UE12 - poniżej 0,2%.

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij