Analitycy ING: W 2011 roku średni wzrost cen żywności wyniesie 3-4 proc.W grudniu 2010 roku inflacja wyniesie 3,1 proc. rdr i poziom ten utrzyma w I połowie 2011 roku, w II połowie przyszłego roku wyniesie 2,5 proc. - wynika z analizy przygotowanej przez ING. W 2011 roku stopy procentowe wzrosną o 100 pb, a średni roczny wzrost cen żywności wyniesie 3-4 proc."Presja rynków światowych oraz podniesienie stawki podatku VAT, spowodowały zmianę naszych prognoz odnośnie inflacji. Nasze obecne szacunki zakładają, że w grudniu 2010 roku inflacja wyniesie 3,1 proc. rdr i pozostanie bliska temu poziomowi w I połowie 2011 roku. Zakładając, że w 2011 roku zbiory zbóż pozostaną zbliżone do średniej wieloletniej, złoty umocni się do poziomu 3,60 za euro, a ceny ropy wzrosną do 95 dol. za baryłkę, oczekujemy w II połowie 2011 roku inflacji zbliżonej do poziomu wyznaczonego przez NBP, czyli 2,5 proc. rdr" - poinformowano w raporcie ING.
"Inflacja bazowa będzie kontynuować tendencję spadkową w II połowie 2010 roku do 1,1 proc. rdr na przełomie października i listopada, z powodu czynników cyklicznych, mocniejszego złotego oraz pozytywnych danych o cenach na rynku usług (niższe o 20 proc. ceny usług internetowych). Od początku 2011 roku inflacja bazowa wzrośnie w wyniku wzrostu stawki podatku VAT".
Zdaniem autorów raportu Rada Polityki Pieniężnej stanie w obliczu wyższej o 0,3-0,5 pkt. proc. prognozy inflacji w IV kwartale 2010 roku i I połowie 2011 roku.
"Spodziewamy się bardziej jastrzębich komentarzy członków Rady Polityki Pieniężnej oraz wzrostu stóp procentowych o 100 pb w 2011 roku, a najbliższej podwyżki stóp w IV kwartale 2010 roku".
Raport przewiduje wzrost cen żywności w 2010 roku o 3,1 proc., a w roku 2011 o 3-4 proc. "W 2010 roku zakładamy średni wzrost cen żywności o 3,1 proc. rdr, przy prognozie NBP na poziomie 1,6 proc. rdr (...) W 2011 roku spodziewamy się średniego rocznego wzrostu cen w wysokości 3-4 proc. rdr".
(Źródło: PAP)
pełna lista aktualności
|