Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Raport na temat postępów implementacji globalnej strategii WHO
27 maja br., podczas szczytu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), omówiono raport o postępach implementacji globalnej strategii w sprawie diety, aktywności fizycznej i zdrowia.

Krótkie komentarze Kanady i Austrii dotyczyły starań, jakie podjął przemysł spożywczy, aby wprowadzić strategię. Holandia natomiast podkreślała rolę aktywności fizycznej.
Dania, w imieniu krajów skandynawskich, podjęła temat reklamy, a także podziękowała WHO za sugestię wprowadzenia restrykcji dotyczących reklam. Jednakże później dr Beaglehole (WHO) skorygował sprawozdanie, wyjaśniając, że WHO nie broniło restrykcji, ale że ten problem był omawiany na spotkaniu technicznym, które odbyło się na początku maja w Oslo.
Wszystkie komentarze poszczególnych państw popierały strategię.
Warto zwrócić uwagę na sekcję trzecią dokumentu, która wspomina, iż WHO powinno tworzyć i rozpowszechniać pełne spectrum działań mających pomóc państwom członkowskim i wszystkim stronom zainteresowanym we wdrożeniu globalnej strategii poprzez:
 - przewodniki na temat efektywnej współpracy z sektorem prywatnym;
 - wytyczne na temat marketingu żywności i napojów skierowanego do dzieci;
 - zalecenia w sprawie efektywnych działań interwencyjnych mających zapobiegać otyłości wśród dzieci
 - promocję aktywności fizycznej w krajach rozwijających się
 - ogólne ramy i wskazówki do monitorowania postępów w implementacji startegii
 - wytyczne do tworzenia i rozwoju polityki aktywności fizycznej wśród młodzieży w szkołach i poza nimi.

Raport docenia starania przemysłu żywnościowego w zakresie implementacji Strategii, jednakże uważa je za niewystarczające. Należy dołożyć większych starań aby przemysł poprawił jakość produktów żywnościowych i napojów, a także dostępność informacji dla konsumentów oraz sposób znakowania produktów.
Do dalszych prac WHO ustanowiło grupę roboczą do spraw zapobiegania otyłości wśród dzieci.
Raport odnosi się również do roli Codex Alimentarius - w szczególności w zakresie rozwoju regionalnych standardów etykietowania produktów, aby zaklasyfikować odpowiednio produkty ze względu na zawartość tłuszczu, cukru i soli, a tym samym zapewnić łatwe i przystępne wskazówki dla konsumentów, pomocne w podejmowaniu zdrowych wyborów.

Raport z dalszego etapu implementacji strategii WHO będzie przedstawiony na 61 spotkaniu WHA w 2008 roku.

Kolejnymi wyzwaniami dla przemysłu żywności i napojów będą działania w następujących obszarach:
 - reklama i marketing skierowany do dzieci;
 - informacja dla konsumentów (znakowanie wartością odżywczą);
 - nowe receptury produktów i nowe wielkości porcji;
 - partnerstwa publiczno-prywatne w promocji edukacji żywieniowej i propagowaniu zdrowego stylu życia.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij