Posiedzenie Komitetu CIAA ds. Polityki Żywności i Konsumentów23 maja w Brukseli odbyło się drugie w tym roku plenarne posiedzenie Komitetu ds. Polityki Żywności i Konsumentów (FCP) działającego w ramach Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA)Przedstawiciele PFPŻ są stałymi uczestnikami posiedzeń plenarnych Komitetu FCP, które odbywają się 4 razy w roku. Komitet skupia ekspertów przemysłu, z firm i organizacji. Obszar jego działania jest następujący: - bezpieczeństwo żywności; - informowanie konsumenta; - kwestie związane z dietą aktywnością fizyczną i zdrowiem; - badania i rozwój oraz innowacja.
Podczas wielogodzinnych spotkań plenarnych przedstawiciele wszystkich członków CIAA mają możliwość udziału w dyskusji nad treścią przygotowywanych stanowisk oraz strategią działań Komitetu, który przygotowuje rekomendacje dla Zarządu CIAA.
Najważniejsze tematy poruszane na spotkaniu 23 maja: - stanowisko CIAA w sprawie funkcjonowania systemu RASFF - komentarze w sprawie zainicjowanego przez Komisję Europejską przeglądu przepisów UE w sprawie znakowania - propozycja rekomendacji CIAA w sprawie znakowania wartością odżywczą - stan prac nad projektem rozporządzenia UE w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych - zakończenie prac Komisji Europejskiej nad propozycją pakietu rozporządzeń o dodatkach do żywności.
pełna lista aktualności
|