Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne / wzbogacanie - dyskusje trójstronne i dalsze działania
Rada UE, Parlament Europejski oraz Komisja uzgadniają ramy kompromisu w sprawie dwóch istotnych projektów rozporządzeń.

W rezultacie prac Komisji Parlamentu Europejskiego ds. Ochrony Środowiska, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności, 21 marca 2006 przyjęto ostateczne wersje raportów sprawozdawców:
- Raport Scheele odnośnie rozporządzenia w sprawie dodatku do żywności witamin, składników mineralnych oraz niektórych innych substancji
- Raport Poli-Bortone odnośnie rozporządzenia w spraswie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.

Następnie po dokonaniu przez ekspertów Rady przeglądu obu raportów, Na przełomie kwietnia i maja odbyły się nieformalne spotkania trójstronne (tzw. trialogi), podczas których dokonano uzgodnień odnośnie warunków kompromisu pomiędzy Parlamentem i Radą UE. Na tym etapie nie bez znacznia jest również stanowisko Komisji Europejskiej.  Chodziło o wypracowanie warunków, które po przyjęciu przez Parlament mogłyby być zaakceptowane przez Radę, co będzie oznaczać ostateczne przyjęcie obu rozporządzeń.

Głosowanie plenarne Parlamentu (II czytanie) odbędzie się 16 lub 17 maja 2006, zaś głosowanie Rady odbędzie się po wakacjach.

Członkowie PFPŻ otrzymują na bieżąco najważniejsze dokumenty Parlamentu i Rady dotyczące problematyki oświadczeń. Ponadto Federacja, poprzez działania na różnych szczeblach, bierze aktywny udział w kształtowaniu ostatecznej formy obu wspomnianych rozporządzeń.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij