Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prace nad przygotowaniem pozytywnej listy substancji aromatycznych
W komisji Europejskiej trwają prace nad przygotowaniem pozytywnej listy substancji aromatycznych. W pracach tych, jako ekspert reprezentujący Polskę, bierze udział przedstawiciel Państwowego Zakładu Higieny - instytucji wiodącej w zakresie dozwolonych substancji dodatkowych do żywności.

Pozytywna lista substancji aromatycznych została przygotowana przez członków grupy roboczej Komisji Europejskiej ds. substancji aromatycznych. Dokument ten zawiera opis aktualnej sytuacji dotyczącej oceny bezpieczeństwa substancji aromatycznych, określa przewidywane terminy zakończenia prac oraz propozycję sposobu włączania poszczególnych, ocenionych już substancji aromatycznych do pozytywnej listy. Zawiera on także propozycje sposobu postępowania z substancjami zgłoszonymi po zakończeniu programu oceny bezpieczeństwa substancji aromatycznych oraz z izomerami substancji aromatycznych.

W wyniku dyskusji na ostatnim posiedzeniu w/w grupy roboczej ustalono, iż:

  1. Dopuszczalny poziom substancji aromatycznych w żywności będzie ustalony dla 141 aromatów ocenionych już przez JECFA (Joint FAO/WHO Expert Commitee on Food Additives), dla których tzw. próg toksykologiczny jest najniższy. Przemysł żywnościowy został poproszony o udostępnienie danych dotyczących poziomów stosowania tych substancji w żywności. Konfederacja Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA), którego PFPŻ jest członkiem, już rozpoczęła prace mające na celu zebranie tych informacji wśród swoich członków.
  2. Nowo zgłoszone substancje zostaną w miarę możliwości ocenione przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), podczas ponownego przeglądu ocenionych substancji aromatycznych, który będzie miał miejsce pod koniec programu oceny substancji aromatycznych. Jeżeli nie będzie to możliwe, substancje będą ocenione oddzielnie, w późniejszym terminie.
  3. W opinii EFSA musi być każdorazowo adnotacja określająca izomery, jakich dana opinia dotyczy.

 W celu uzyskania większej ilości informacji na temat substancji aromatycznych oraz innych substancji dodatkowych do żywności zapraszamy na stronę PFPŻ www.dodatki.pfpz.pl poświęconą w całości tym substancjom.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij