Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyniki Konferencji EFSA w Bolonii nt. oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych
Konferencja została zorganizowana przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w Bolonii w dniach 8-10 listopada 2006 r. Uczestniczyło w niej 197 osób z 21 państw europejskich oraz z Australii, Kanady, USA i Nowej Zelandii. Obecni byli przedstawiciele Komisji Europejskiej i Parlamentu Europejskiego, instytucji rządowych, naukowych, reprezentanci przemysłu oraz organizacji konsumenckich.

Celem konferencji było przedstawienie roli EFSA w kontekście nowego rozporządzenia Wspólnotowego w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, a także wymiana poglądów na ten temat. Dyskusja koncentrowała się na naukowym uzasadnieniu oświadczeń oraz profili składników odżywczych.

Kilku prelegentów zaprezentowało sposoby oceny naukowej oświadczeń zdrowotnych (w tym między innymi doświadczenia Stanów Zjednoczonych i brytyjskiego Joint Health Claims Initiative oraz zalecenia projektu PASSCLAIM).

Przedstawiono teoretyczne modele profili składników odżywczych oparte na skali punktowej oraz na ustaleniu punktów granicznych, a także próby wprowadzenia kilku modeli profili w życie – w Wielkiej Brytanii, Szwecji i Holandii. Wśród uczestników były podzielone opinie, czy należy stworzyć ogólne profile dla całej żywności czy oddzielne dla poszczególnych kategorii żywności, jednak powtarzał się postulat, aby profile były możliwie jak najbardziej proste i zrozumiałe.  

Główne konkluzje można przedstawić następująco:

a)      Urząd EFSA jest przygotowany do pracy nad naukowym uzasadnieniem oświadczeń. Będzie w najbliższym czasie zwiększać nakłady dla wypełniania zobowiązań w tym zakresie.

b)      Urząd EFSA jest świadomy, że jego obowiązkiem będzie szybkie przygotowanie (w ciągu 5 miesięcy) opinii dotyczącej uzasadnienia naukowego oświadczeń zdrowotnych.

c)      Planuje się prowadzenie szerokich konsultacji z udziałem wszystkich zainteresowanych stron.

d)     Jak najszybciej będą przygotowane przewodniki dotyczące tworzenia wniosków o oświadczenia zdrowotne tzw. „dobrze udokumentowane” oraz innowacyjne.  

e)      Trwają prace nad przygotowaniem profili składników odżywczych.

f)       Urząd EFSA przyjmuje, że  wnioski dotyczące oświadczeń z art. 13 rozporządzenia mogą już być zgłaszane.

g)      W najbliższym czasie prowadzone będą konsultacje z wytypowanymi organizacjami – przedstawicielami administracji poszczególnych państw, ośrodkami naukowymi, organizacjami konsumenckimi i producentów żywności.

h)      Urząd EFSA będzie systematycznie informować zainteresowane strony o postępie prac nad profilami składników odżywczych i przewodnikiem przygotowania dossier naukowego oświadczenia zdrowotnego.     

 (Opracowano na podstawie sprawozdania dr n. med. L. Szponara i dr n. med. J. Cioka z Instytutu Żywności i Żywienia)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij