Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Gouda Holland i Edam Holland uzyskały status ochrony pochodzenia
Jak informuje FAMMU/FAP, na mocy rozporządzenia Komisji UE nr 1121/2010 i 1122/2010 słynne holenderskie sery otrzymały status ochrony geograficznej (Chronionego Oznaczenia Geograficznego - ChOG).

Dotyczy on produktów pod nazwą Gouda Holland i Edam Holland. Rozporządzenie nie dotyczy jednak terminów "Gouda" i "Edam", które władze UE uznają za generyczne - wyroby takie będą nadal mogły być wytwarzane przez ich obecnych producentów poza Holandią.

Szczególny charakter serów Gouda Holland i Edam Holland wynika z połączenia kilku czynników związanych z obszarem geograficznym, takich jak jakość mleka (wysoka zawartość tłuszczu i białka), aminokwasy pochodzące z β-CN (beta-kazeiny) oraz gamma-glutamylo-peptyd, powszechne prowadzenie wypasu na łąkach, użycie podpuszczki cielęcej, naturalne dojrzewanie sera jak również umiejętności rolników i producentów serów.

W 2009 roku Holandia wyprodukowała 712 tys. ton serów, z których połowa podpada pod ww., chronione kategorie. Dwie trzecie wolumenu wytworzonych serów trafia na eksport.

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij