Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jak certyfikacja – to tylko z nami. Rozmowa z Aleksandrem Bednarskim, dyrektorem Biura Certyfikacji COBICO, oraz Małgorzatą Wegner, kierownikiem ds. jakości COBICO
COBICO świadczy usługi certyfikacyjne w zakresie zgodności z Pork Quality System. Jakie jest zainteresowanie tym, stosunkowo niedawno zatwierdzonym przez Ministra Rolnictwa, systemem jakości?

System PQS (Pork Quality System) został uznany jako krajowy system wieprzowiny wysokiej jakości  przez Ministra RiRW 11 grudnia 2009 roku. Jego ponadstandardowe wymagania związane z produkcją wieprzowiny mają na celu uzyskanie wyrobu o wyższej gwarantowanej jakości, potwierdzonej certyfikatem wydanym przez BC COBICO. W efekcie powinno to prowadzić do uzyskania przewagi konkurencyjnej na rynku.

Zainteresowanie przez producentów systemem PQS jest duże. Frekwencja na spotkaniach organizowanych z producentami była i jest zawsze wysoka, zainteresowani dzwonią, przesyłają wnioski, odnawiają certyfikaty. Świadczy o tym również fakt, że już w 2009 roku skontrolowaliśmy i wydaliśmy certyfikaty dla 11 producentów, natomiast w 2010 roku do tej pory skontrolowaliśmy z pozytywnym wynikiem 17 producentów i liczba ta stale rośnie.

Liczymy również na znaczny wzrost zainteresowania certyfikacją PQS w wyniku potężnej kampanii reklamowej, która rozpocznie się jesienią tego roku.

Podczas tegorocznych targów Polagra-Food po raz kolejny zwiedzający będą mogli poznać Smaki Regionów. Jaką popularnością cieszy się certyfikacja i znakowanie oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS?

Różnorodność i atrakcyjność rejestrowanych produktów tradycyjnych i regionalnych przyciąga uwagę polskich oraz zagranicznych konsumentów, ale mimo to zainteresowanie certyfikacją samą w sobie nie jest tak wielkie.

Producenci podchodzą do tematu bardzo ostrożnie i z dystansem, wiedząc, że kontrole nie są obowiązkowe, lecz płatne, a producenci nieobjęci procesem certyfikacji bez większych przeszkód sprzedają swoje wyroby. Producenci, nie widząc dodatkowych korzyści finansowych, podchodzą do tematu sceptycznie i z poszczególnych grup producentów danego wyrobu wnioski składa co najwyżej kilka procent z nich.

W Polsce kontrole zgodności procesu produkcyjnego ze specyfikacją wykonują prywatne jednostki certyfikujące, w tym m.in. BC COBICO oraz Wojewódzkie Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – w zależności od tego, kogo grupa producencka wpisała w specyfikacji jako podmiot kontrolujący.  Konkurencja wolnorynkowych prywatnych jednostek certyfikujących, będących prywatnymi przedsiębiorstwami, z instytucją państwową, jaką są Wojewódzkie Inspektoraty, w znacznym stopniu ogranicza udział tych pierwszych w tego rodzaju działaniach.

Rynek produktów regionalnych i tradycyjnych jest rynkiem w Polsce perspektywicznym – cały czas się rozwija, rejestrowane oraz zgłaszane do  rejestracji są kolejne produkty. Do tej pory w Polsce zarejestrowanych zostało pięć produktów jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, siedem jako Chronione Oznaczenie Geograficzne i sześć jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Niemniej, mamy jeszcze wiele do zrobienia na tle naszych unijnych sąsiadów zwłaszcza w zakresie edukacji konsumentów, jak również sankcjonowania samych producentów, z których gros produkuje i sprzedaje jako zarejestrowane produkty bez wymaganych certyfikatów.

Istnieje także uznany przez Ministra RiRW w 2007 roku krajowy system jakości żywności „Jakość Tradycja”. System służy wyróżnianiu produktów wysokiej jakości z tradycyjnym charakterem. Produkty zaakceptowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego podlegają  procesom certyfikacji przez akredytowane jednostki certyfikujące.

Smaki Regionów to również produkcja metodami ekologicznymi. Czy – z perspektywy COBICO – rynek produktów ekologicznych w Polsce jest rynkiem perspektywicznym? Czy producenci dostrzegają korzyści płynące z certyfikacji wytwarzanej ekologicznie żywności?

Rolnictwo ekologiczne w Polsce rozwija się w dynamicznie. Potwierdzają to dane statystyczne, z których wynika, że już od kilku lat średni przyrost oscyluje w okolicach 30 proc. nowych rolników ekologicznych rocznie. Jest to wynik dobry, aczkolwiek mógłby być zdecydowanie lepszy, gdyby dopłaty z ARiMR a przede wszystkim zasady ich przyznawania, były bardziej stabilne.

Z roku na rok rośnie liczba zarówno rolników świadomych korzyści płynących z prowadzenia produkcji metodami ekologicznymi, jak i przetwórców, dystrybutorów i przede wszystkim konsumentów.

Jak wynika z szacunków branży ekologicznej, w ciągu trzech najbliższych lat wydatki Polaków na żywność ekologiczną powinny się podwoić i osiągnąć 1 mld zł a w kolejnych dziesięciu przekroczyć 6 mld zł. Jest jednak problem z surowcami do produkcji wyrobów ekologicznych przez przetwórnie, bo pomimo wzrostu „ekologicznej” świadomości coraz liczniejszej grupy producentów rolnych i ich dynamicznego odzewu na potrzeby rynku, jest to jednak jeszcze kropla w morzu potrzeb.

Więcej w aktualnym wydaniu miesięcznika Bezpieczeństwo i Higiena Żywności

 

 

 

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij