Najnowszy Food-Lex już dostępny!
Najnowsze wydanie kwartalnika Food-Lex jest już dostępne dla prenumeratorów!
W numerze 3/2021 znalazły się artykuły omawiające m.in. następujące zagadnienia:
- Konsekwencje prawne limitu izomerów trans kwasów tłuszczowych dla branży spożywczej w świetle rozporządzenia Komisji Europejskiej nr 2019/649 oraz przepisów krajowych
- Kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych związanych z żywością
- Kryteria mikrobiologiczne. Meandry rozporządzenia UE 2073/2005 – co, kiedy, dlaczego?
- Substancja dodatkowa, substancja pomocnicza w przetwórstwie czy składnik żywności?
- Podatek cukrowy. Podsumowanie funkcjonowania przepisów
- Reklamy, promocje, akcje marketingowe prowadzone przez producentów żywności – wymagania prawne, orzecznictwo sądów
- Oznaczenie „Produkt polski” – praktyczne aspekty
- Bezpieczeństwo plastikowych opakowań żywności przeznaczonych do ogrzewania mikrofalowego
- Projekt ustawy ROP
- Jednorazowe wyroby z tworzyw sztucznych – projekt ustawy.
Ponadto, wydanie zawiera stałe części tj.:
- Nowości legislacyjne
- Okresy przejściowe
- Prace legislacyjne
- Notyfikacje projektów przepisów krajów członkowskich w europejskiej bazie TRIS
- Lista opublikowanych przepisów unijnych i polskich
- Kalendarium najważniejszych wydarzeń