Organizacje proszą premiera o włączenie firm przetwórczych do Infrastruktury Krytycznej
Sygnatariusze zwracają uwagę, że sprawne działanie łańcucha żywnościowego w dobie obecnego kryzysu wymaga współpracy wielu resortów i urzędów. Zapewnienie ciągłości produkcji oraz odbioru od rolników surowców, w celu ich dalszego przetworzenia jest dziś dla nas priorytetem.
- Wnioskowaliśmy do wielu szefów resortów oraz Głównego Inspektora Sanitarnego o konstruktywny dialog, a nade wszystko zapewnienie przetwórcom i producentom żywności gwarancji produkcji, by zabezpieczyć Polakom żywność. Wnioskujemy również o zwołanie pilnej telekonferencji z udziałem niżej wymienionych firm, celem omówienia bieżącej sytuacji i nowych zagrożeń z jakimi boryka się sektor produkcji żywności – piszą organizacje branżowe.
Mając na uwadze aktualną sytuację w kraju związaną z rozszerzającą się pandemią koronawirusa, wzrostem liczby zachorowań na COVID -19 oraz wprowadzonymi w związku z tym ograniczeniami w działaniu niektórych gałęzi gospodarki, uznajemy za niezbędne zagwarantowanie ciągłości dostaw żywności, w tym szczególnie produktów z tak zwanego koszyka podstawowego, takich jak między innymi mleko i jego przetwory, mięso i jego przetwory, jaja, przetwory zbożowe, owoce, warzywa i ich przetwory, poprzez umożliwienie nieprzerwanego funkcjonowania zakładów, niezależnie od ewentualnych restrykcji, które mogą zostać wprowadzone przez władze w przypadku konieczności zaostrzenia środków w walce z epidemią.
Branża rolno-spożywcza, to nie tylko zakłady produkcyjne i ich pracownicy, ale również ponad 100 tysięcy gospodarstw produkujących mleko, gospodarstwa dostarczające mięso i drób, które nie mogą z dnia na dzień zaprzestać produkcji i dostaw. Mamy wobec nich szczególną odpowiedzialność, jaką jest zapewnienie ciągłości dostaw podstawowych produktów spożywczych dla ludności.
Takimi produktami są niewątpliwie między innymi przetwory mleczne oraz mięso, których szczególnie w sytuacji kryzysowej, musimy zapewnić codzienny odbiór – podkreślają organizacje branżowe.
List podpisały:
- Polska Federacja Producentów Żywności – Andrzej Gantner, Dyrektor Generalny
- Polska Izba Mleka – Agnieszka Maliszewska, Dyrektor
- Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła - Jerzy Wierzbicki, Prezes Zarządu
- Związek Polskie Mięso – Witold Choiński, Prezes
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – Wiesław Różański, Prezes
- Krajowa Rada Drobiarska - Izba Gospodarcza - Dariusz Goszczyńki Dyrektor Generalny