Dowiedz się więcej o oznaczeniach geograficznych produktów – seminarium
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej nt. unijnych oznaczeń geograficznych zapraszamy do udziału w seminarium, którego organizatorem jest Komisja Europejska. Odbędzie się ono 26 września br. na terenie Targów Poznańskich w ramach targów „Smaki Regionów”. Wstęp jest bezpłatny, wymagana jest jedynie rejestracja.
Cel seminarium
Cele seminarium to:
- podzielenie się pozytywnymi doświadczeniami z oznaczeniami geograficznymi;
- wymiana informacji;
- zapoznanie nowych użytkowników z zagadnieniem oznaczeń geograficznych.
Uczestnicy
Udział w wydarzeniu wezmą:
- Marzenna Guz-Vetter – dyrektor przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce (p.o.);
- Rafał Romanowski – sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
- przedstawiciele producentów produktów z oznaczeniami geograficznymi w Polsce;
- inni producenci i pozarządowe organizacje producentów.
Czego będzie się można dowiedzieć?
Zaproszeni eksperci wyjaśnią:
- Czym są oznaczenia geograficzne.
- Jak złożyć wniosek o uzyskanie oznaczeń.
- Jak uzyskać wsparcie w ramach Planu Strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej.
- Jakie są korzyści z oznaczeń dla producentów oraz konsumentów.
O unijnych oznaczeniach geograficznych
Unijne oznaczenia geograficzne to gwarancja jakości i unikalnego pochodzenia produktów spożywczych, win i napojów alkoholowych. Przynoszą korzyści zarówno producentom, jak i sprzedawcom i konsumentom. Jednakże w wielu państwach członkowskich UE świadomość i poziom zrozumienia oznaczeń geograficznych pozostają niskie.
Szczegóły
Seminarium odbędzie się 26 września br., w godzinach 12.00–14.30, na Scenie Głównej Targów Poznańskich, podczas targów „Smaki Regionów”.
Jak wziąć udział?
Wstęp na seminarium jest bezpłatny. Wymagana jest jedynie wcześniejsza rejestracja pod adresem: https://lm0dd9hc3vi.typeform.com/to/XPff6qmv.
Źródło: MRiRW