Prace Komitetu KKŻ FAO/WHO ds. Metod Analiz i Próbkobrania w zakresie metod analiz stosowanych przy prewencyjnym znakowaniu alergenów

Alergie pokarmowe, rozumiane jako nadwrażliwość pokarmowa o podłożu immunologicznym, stanowią coraz większy problem w zakresie bezpieczeństwa żywności na całym świecie i stały się poważnym wyzwaniem dla zdrowia publicznego oraz indywidualnego. Mogą wpływać na stosunkowo niewielki odsetek populacji, jednak sama reakcja alergiczna może być bardzo poważna lub potencjalnie śmiertelna. Co więcej, coraz bardziej oczywiste jest, że osoby z alergiami pokarmowymi doświadczają znacznego obniżenia jakości życia.

Pomysł prewencyjnego oznakowania alergenów powstał jako próba zaradzenia przez przemysł spożywczy problemom wynikającym z braku danych potrzebnych do scharakteryzowania ryzyka stwarzanego przez niezamierzoną obecność alergenów w produktach spożywczych.

Komitet Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Metod Analiz i Próbkobrania (CCMAS) podjął się zadania, jakim jest opracowanie metod służących prewencyjnemu znakowaniu alergenów. Realizacja powyższego zadania odbywa się przy współpracy z Komitetem KKŻ do spraw Znakowania Żywności (CCFL), który jest odpowiedzialny za opracowanie tekstu wytycznych.

Polecamy artykuł "Prace Komitetu KKŻ FAO/WHO do spraw Metod Analiz i Próbkobrania w zakresie metod analiz stosowanych przy prewencyjnym znakowaniu alergenów", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Joanna Maryniak-Szpilarska, główny specjalista w Biurze Współpracy Międzynarodowej GIJHARS.

W artykule:

  • prace na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
  • prewencyjne znakowanie alergenów
  • metody analiz - możliwości i wyzwania
  • perspektywy na przyszłość

Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2024:

https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435


top_9_food_allergens