Innowacyjne materiały do kontaktu z żywnością - jak zapewnić ich bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością

W wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym opakowaniach żywności, coraz częściej obserwuje się innowacje materiałowe związane ze zrównoważonym podejściem w kierunku gospodarki o obiegu zamkniętym, w którym to materiały są poddawane recyklingowi i skutecznie zawracane do producenta. Trendy związane z ochroną środowiska i stosowaniem zasady zrównoważonego rozwoju wyrażają się m.in. poszukiwaniem materiałów alternatywnych, szczególnie pochodzących ze źródeł odnawialnych, stosowaniem surowców z recyklingu mechanicznego lub chemicznego oraz wykorzystywaniem materiałów biodegradowalnych, które są poddawane recyklingowi organicznemu – kompostowaniu.

Zauważalna jest w ostatnim czasie zmiana świadomości oraz nawyków konsumentów, dążąca do ograniczenia opakowań z tworzyw sztucznych na korzyść opakowań wykorzystujących w swoim składzie zrównoważone, naturalne i często organiczne materiały. Dlatego też materiały użyte do tworzenia opakowań również ewoluowały, stosowanie substancji naturalnych, tworzyw biodegradowalnych oraz formowanie opakowań z produktów ubocznych przemysłu spożywczego, takich jak np. miazga z trzciny cukrowej czy otręby z nasion pszenicy, staje się coraz bardziej popularne.

Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 2/2019dostęp dla prenumeratorów>>

Fotolia_229298474_M