Żywność dla dzieci - część I

Szczególną grupę konsumentów żywności stanowią dzieci. Wynika to z jednej strony z tego, że ze względu na proces wzrostu niezwykle istotne jest właściwe zaspokojenie potrzeb żywieniowych dzieci, w szczególności niemowląt (tj. dzieci do 12 miesiąca życia) i małych dzieci (tj. dzieci do 3 roku życia), a poza tym niemowlęta i małe dzieci są szczególnie wrażliwe na różne substancje szkodliwe, których pozostałości mogą się znajdować w żywności.

Przepisy prawa żywnościowego skupiają się na zapewnieniu, aby żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci spełniała odpowiednie wymagania co do zapewnienia wartości odżywczych i aby spełniała podwyższone normy, jeśli chodzi o jej bezpieczeństwo. W tym celu prawodawca unijny wyróżnił kilka rodzajów żywności przeznaczonej dla dzieci. Są to przede wszystkim preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt (infant formulae and follow-on formulae), ale także przetworzona żywność na bazie zbóż oraz żywność dla niemowląt i małych dzieci, tzw. żywność uzupełniająca.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 1/2019dostęp dla prenumeratorów>>

Fotolia_190284919_M