Raport KE nt. znakowania FOP
Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwany raport na temat podawania wartości odżywczej na froncie opakowań produktów spożywczych.
Raport
zawiera m.in.:
- przegląd systemów znakowania front-of-pack na
poziomie UE i międzynarodowym;
- analizę wpływu podawania informacji o wartości
odżywczej FOP na konsumentów;
- analizę wpływu na przedsiębiorstwa;
- analizę wpływu na jednolity rynek, stwierdzając,
że dowody na (negatywny) wpływ systemów FOP na swobodny przepływ produktów na
rynku UE są ograniczone na tym etapie i nie przynoszą jednoznacznych wyników.
Jednak stosowanie różnych systemów FOP na rynku wewnętrznym może powodować
pewne koszty dla przedsiębiorstw, a także dezorientację konsumentów i brak
zaufania.
W raporcie stwierdzono, że wydaje się właściwe wprowadzenie zharmonizowanego na poziomie UE obowiązkowego podawania informacji o wartości odżywczej FOP. Stwierdzono również, że zrozumienie przez konsumentów znakowania FOP wzrasta, gdy etykieta zawiera kodowanie kolorami.