|
|
|
|
|
|
|
AROMATY |
|
|
|
|
|
|
|
Materiały źródłowe |
Art. 3 ust. 2 j) - „materiał źródłowy” oznacza materiał pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, mikrobiologicznego lub mineralnego, z którego wytwarza się środki aromatyzujące lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących; może to być: (i) żywność; lub (ii) materiał źródłowy inny niż żywność. | Przykłady:
- Nieprzetworzona żywność: owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby, płatki róż, przyprawy, rośliny aromatyczne
- Przetworzona żywność: soja czarna (fermentacja/prażenie), ser (działanie enzymów), zielona kawa (prażenie)
Jednolita interpretacja branżowa
Zgodnie z Rozporządzeniem 178/2002/WE, "żywność" oznacza jakiekolwiek substancje lub produkty, przetworzone, częściowo przetworzone lub nieprzetworzone, przeznaczone do spożycia przez ludzi, lub których spożycia przez ludzi można się spodziewać. W tym kontekście, za żywność uznaje się również materiały pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, mikrobiologicznego lub mineralnego, które - jak można przekonująco wykazać, zostały zastosowane w produkcji aromatów.[1] Uznaje się, że dotyczy to materiałów użytych dla takich celów w dowolnym miejscu na świecie[2] przed dniem stosowania Rozporządzenia. Wszelkie inne materiały nie są uznawane za żywność i podlegają ocenie - zgodnie z Rozporządzeniem, kiedy są wykorzystywane jako materiał źródłowy do preparatów aromatycznych, środków aromatyzujących z przetworzenia termicznego lub prekursorów środków aromatyzujących.
Do wytwarzania aromatów i/lub składników żywności o właściwościach aromatyzujących nie można używać materiałów źródłowych wymienionych w Aneksie IV - Część A [3] Rozporządzenia.
| [1] Patrz art. 2 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 (“Ogólne przepisy dotyczące żywności") DzUWE L 31, 1.2.2002, str. 1. [2] Patrz art. 3.3 Rozporządzenia. Patrz również pkt. 16 preambuły do Rozporządzenia. [3] Rozporządzenie nie zawiera ograniczenia w tym zakresie jedynie do Unii Europejskiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|