Wyniki pierwszego ogólnounijnego badania autentyczności ziół i przypraw
Europejskie Wspólne Centrum Badawcze przeprowadziło prawie 10 000 analiz na 1885 próbkach, wykorzystując szereg najnowocześniejszych technik analitycznych do oceny autentyczności sześciu różnych ziół i przypraw. Odsetek próbek uznanych za zagrożone zafałszowaniem wyniósł 17% dla pieprzu, 14% dla kminku, 11% dla kurkumy, 11% dla szafranu i 6% dla papryki/chilli.
Autentyczność oraz czystość ziół i przypraw została oceniona zgodnie z odpowiednimi normami ISO. W przypadku, gdy próbka nie spełniała wymagań tych norm w zakresie obecności ciał obcych i popiołu ogólnego, uznawano ją za podejrzaną o zafałszowanie. Ponadto jako dowody potwierdzające wykorzystano wyniki dodatkowych testów ukierunkowanych na określone biomarkery ziół i przypraw.
Po raz pierwszy organy krajowe odpowiedzialne za kontrolę żywności i Komisja połączyły swoje doświadczenie i zasoby, aby skoncentrować się na sektorze ziół i przypraw w celu ochrony konsumentów przed wprowadzającymi w błąd i potencjalnie niebezpiecznymi produktami.
Na podstawie tych wyników Komisja wezwała już przedsiębiorców do natychmiastowego planu działania w celu zaradzenia sytuacji szkodliwej dla interesów i zdrowia konsumentów, ale także dla samego sektora ziół i przypraw oraz jego uczciwych przedsiębiorców.
Komisja zwróciła się również do władz krajowych o nasilenie kontroli urzędowych w tym sektorze w celu dalszego zniechęcania do nieuczciwych praktyk i nakładania sankcji na sprawców nadużyć.