7 kwietnia 2005 w hotelu Marriott w Warszawie odbyło się seminarium pn. „Opakowania żywności: bezpieczeństwo konsumenta i ochrona środowiska” zorganizowane wspólnie przez PFPŻ i Stowarzyszenie EKO-PAK we współpracy ze szwedzkim instytutem Packforsk-Normpack. Uczestniczyło ok. 50 przedstawicieli firm z branż żywnościowych i opakowaniowych, eksperci świata nauki i dziennikarze branżowi. Wystąpili polscy i szwedzcy eksperci w dziedzinie zagospodarowania odpadów opakowaniowych oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością. Seminarium było w dużej mierze poświęcone przeglądowi aktualnych i projektowanych przepisów, w aspekcie ich wpływu na działalność przedsiębiorstw. Uczestnicy otrzymali przygotowany przez PFPŻ multimedialny zbiór tekstów aktów prawnych związanych z poruszanymi podczas seminarium tematami. W jednym z wystapień p. dr Kazimiera Ćwiek-Ludwicka z Państwowego Zakładu Higieny zwróciła uwagę że obok obowiązków producenta wynikających z dotychczasowych przepisów polegających m.in. na przestrzeganiu zasad dobrej praktyki produkcyjnej, stosowaniu substancji dozwolonych oraz wprowadzaniu do obrotu wyrobów spełniających wymagania przepisów oraz odpowiednim znakowaniu takich wyrobów, nowe przepisy nakładają dodatkowe obowiązki. Należy do nich wymóg składania pisemnej deklaracji zgodności stwierdzającej, iż materiały i wyroby są zgodne z odpowiednimi przepisami, a dokumentacja potwierdzająca tę zgodność powinna być udostępniana na żądanie odpowiednim władzom. Innym bardzo ważnym obowiązkiem producenta jest stosowanie systemu i procedur, które umożliwią identyfikację przedsiębiorstw, z których i do których dostarczono materiały lub wyroby, a także substancje lub produkty wykorzystywane do ich produkcji. Możliwość identyfikowalności pochodzenia materiału lub wyrobu ma na celu ułatwienie procesu kontroli, wycofywania z rynku wadliwych produktów, a także daje możliwość przypisania odpowiedzialności za takie wyroby. Stosowanie odpowiedniego systemu, który zapewni możliwość śledzenia drogi materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, zgodnie z art. 28 Rozporządzenia WE nr 1935/2004, obowiązującego we wszystkich państwach członkowskich, będzie obowiązkowe od 27 października 2006.
>>> Pobierz materiały z seminarium
|