Dyrektywy śniadaniowe. Projektowane zmiany w zakresie etykietowania wybranych produktów żywnościowych
Przyjmuje się, że w skład dyrektyw śniadaniowych wchodzi siedem dyrektyw, odnoszących się do składu, nazwy handlowej, etykietowania, prezentacji wybranych środków spożywczych, m.in. soków, dżemów owocowych, galaretek, marmolady, niektórych rodzajów mleka, a także miodu.
Pierwotne akty prawne wchodzące w skład pakietu dyrektyw śniadaniowych zostały wydane ponad 20 lat temu. Uznano, że standardy w nich zawarte powinny zostać uaktualnione, aby mogły odpowiadać obecnym wymogom i wyzwaniom rynku. Przegląd dyrektyw ma być także częścią realizacji unijnej strategii „Od pola do stołu”.
Polecamy artykuł "Zwiększenie ochrony konsumentów w cyfrowym świecie wynikające z dyrektywy omnibus", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowali Jacek Myszko, radca prawny, partner w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak oraz Martyna Jakubiak, młodszy prawnik w kancelarii Sołtysiński Kawecki & Szlęzak.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 1/2024:
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435