Wymagania w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - papier i tektura
Papier znalazł zastosowanie nie tylko w sektorze tradycyjnych opakowań żywności w postaci torebek lub kartonów na żywność suchą, sypką lub mrożoną, ale również jako materiał stosowany do produkcji filtrów do kawy, torebek do herbaty lub arkuszy do pieczenia. Papier i tektura są też szeroko stosowane jako opakowania transportowe i dystrybucyjne do pośredniego kontaktu z żywnością.
Standardowe metody badania migracji wykorzystywane w przypadku opakowań z tworzyw sztucznych nie są odpowiednie do badania materiałów z papieru i tektury przeznaczonej do kontaktu z żywnością. W przypadku papieru i tektury nie ma zastosowania badanie migracji globalnej. Również warunki badania i płyny modelowe ustanowione w celu potwierdzania zgodności opakowań z tworzyw sztucznych nie mogą być zastosowane do badania opakowań papierowych.
Więcej w numerze 3/2015 kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty!