Nowy numer kwartalnika "Food-Lex" już dostępny!
Oto niektóre z tematów, które poruszamy:
20 lat w UE przez pryzmat handlu zagranicznego produktami rolno-spożywczymi - Wypowiedź Czesława Siekierskiego, ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Ochrona oznaczeń geograficznych w handlu z państwami trzecimi - Paulina Woźniak-Klimek, Kancelaria Schoenherr Halwa Okon Chyb sp.k.
Utrata masy netto produktu a deklaracje na etykiecie - Paulina Szczypkowska, KDCP Legal Rutkowski & Wspólnicy.
Prezydencja 2025. Wyzwania i szanse dla Polski na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - Joanna Maryniak-Szpilarska, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Metale i stopy stosowane w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przegląd materiałów i wymagania prawne - Marzena Pawlicka-Cegiełko, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie.
Zwolnienie podatkowe w ramach Polskiej Strefy Inwestycji dostępne również dla branży spożywczej - dr Katarzyna Welzant, Dominika Wróblewska, Rafał Zaborowski, PwC.
Rozwiązywanie sporów w branży spożywczej. Kiedy skorzystać z arbitrażu międzynarodowego? - Dominika Durchowska, Magdalena Papiernik-König, Kancelaria Eversheds Sutherland.
Audyt energetyczny przedsiębiorstwa. Obowiązek dużych przedsiębiorców - Zespół specjalistów IEN S.A.
Ślad węglowy organizacji i ślad środowiskowy produktu w kontekście wymagań regulacyjnych. Wyzwania branży spożywczej - Marlena Osińska-Przybysz, Mateusz Krawczuk, SGS Polska.
Nowości legislacyjne
Okresy przejściowe
Notyfikacje projektów przepisów krajów członkowskich w europejskiej bazie TRIS (1 września - 25 listopada 2024 r.)
Lista opublikowanych przepisów unijnych i polskich (1 września - 20 listopada 2024 r.)
Prace legislacyjne
Zapraszamy do lektury i dzielenia się swoimi opiniami!