W dniu 23 marca 2007 r. Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" zorganizowało seminarium dla sektora spożywczego, którego tematem były zmiany przepisów prawa żywnościowego i wynikające z nich konsekwencje dla producentów i importerów żywności.
09:30 |
Otwarcie Seminarium |
09:45 |
Środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementy diety - zmiany w nowych rozporządzeniach wykonawczych do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia w świetle przepisów UE z tego zakresu |
|
(Katarzyna Stoś – Instytut Żywności i Żywienia) |
10:45 |
Przerwa |
11:00 |
Rozporządzenia dotyczące substancji dodatkowych do żywności i aromatów |
|
(Joanna Gajda – Państwowy Zakład Higieny) |
12:30 |
Panel dyskusyjny |
13:00 |
Przerwa (Lunch) |
14:00 |
Ogólne zasady znakowania opakowań |
|
(Joanna Markowska – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) |
14:30 |
Wzbogacanie żywności witaminami i składnikami mineralnymi - Rozporządzenie UE 1925/2006 i jego wpływ na przepisy krajowe. Nowości związane z wdrożeniem Rozporządzenia UE 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych |
|
(dr n. med. Janusz Ciok – Instytut Żywności i Żywienia) |
15:30 |
Panel dyskusyjny |
16:00 |
Zakończenie |
Materiały z seminarium - dostęp tylko dla uczestników seminarium
|