Pozostałości pestycydów. Przegląd aktualnych wymagań prawych
Środki ochrony roślin są stosowane profesjonalnie np. w uprawach wielkoobszarowych oraz amatorsko np. w ogrodach przydomowych. Szerokie ich zastosowanie skupia się na ochronie roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, przestrzeni miejskich i produktów rolnych. Ochrona ta w głównej mierze polega na zwiększaniu efektywności, jak również jakości płodów rolnych poprzez hamowanie i stymulację procesów życiowych roślin, kontroli ilości chwastów, grzybów, wirusów, pleśni, owadów, ślimaków, gryzoni, a zatem na niszczeniu organizmów uznanych za szkodliwe. Migracja, trwałość, zdolność do gromadzenia się w różnych elementach środowiska oraz bioakumulacja substancji aktywnych w tkankach i narządach zwierząt, a także roślin negatywnie wpływa na środowisko naturalne oraz człowieka.
- międzynarodowe regulacje prawne dotyczące pozostałości pestycydów
- konwencje międzynarodowe
- regulacje prawne dotyczące pozostałości pestycydów obowiązujące w UE
- określenie max. poziomów pozostałości
- monitoring pozostałości pestycydów w żywności
- żywność ekologiczna
- badania pozostałości pestycydów w żywności