W kongresie uczestniczyło ponad 550 osób reprezentujących przemysł żywnościowy, wyższe uczelnie, instytuty naukowe i ośrodki badawcze, administrację rządową, mass media (ok. 50 dziennikarzy). Wśród gości oficjalnych udział wzięli przedstawiciele: Parlamentu, Kancelarii Prezydenta, Kancelarii Premiera, ministerstw: Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Zdrowia, Ochrony Środowiska, PAN, oraz goście zagraniczni: Prezydent i Dyrektor Generalny CIAA (Konfederacji Producentów Żywności i Napojów UE), Prezydent UNESDA-CISDA (Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Napojów Bezalkoholowych). Łączny czas obrad Kongresu wyniósł 75 godzin w ramach którego wygłoszono 14 referatów plenarnych, 36 referatów naukowych, 82 doniesienia naukowe a ponadto zaprezentowano 134 postery. Do najważniejszych wydarzeń Kongresu należy zaliczyć spotkanie w dniu 26 kwietnia reprezentacji PFPŻ, Polskiej Rady Żywności i gości zagranicznych z Prezydentem RP, podczas którego Prezydentowi przedstawione zostały założenia do ustawy "Prawo Żywnościowe". Kongres podjął 3 uchwały końcowe: uchwałę ogólną w sprawie przyjęcia wniosków i postulatów Kongresu, uchwałę w sprawie członkostwa Polski w UE oraz uchwałę w sprawie programu poprawy wyżywienia Polaków.
|