Dyrektywy śniadaniowe. Projektowane zmiany w zakresie etykietowania wybranych produktów żywnościowych – Jacek Myszko, Martyna Jakubiak – Sołtysiński Kawecki & Szlęzak (1/2024)
Reklama napojów alkoholowych w social mediach – czy jest legalna? – Iwona Kacprzak – Eversheds Sutherland Poland (1/2024)
Plant-based food. Nazewnictwo alternatyw mięsa i nabiału w kontekście
regulacji unijnych i wybranych krajów UE
– Agnieszka Szymecka-Wesołowska – Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego | FoodLaw (3/2023)
Czy żywność leczy? Oświadczenia lecznicze w komunikacji z konsumentem. Prawo i praktyka - Izabela Tańska – IGI FOOD LAW Sp. z o.o. (2/2023)
Data minimalnej trwałości czy termin przydatności do spożycia? - Piotr Włodawiec, Anna Pakulska – Makuliński Moczydłowski Rostafiński Włodawiec (2/2023)
Oświadczenia środowiskowe (green claims). Przepisy, wytyczne, praktyka. Część IV - Michał Tracz – KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński (2/2023)
Oświadczenia środowiskowe (green claims). Przepisy, wytyczne, praktyka. Część III - Michał Tracz – KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński (4/2022)
Oświadczenia środowiskowe (green claims). Przepisy, wytyczne, praktyka. Część II - Michał Tracz – KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński (2/2022)
Oświadczenia środowiskowe (green claims). Przepisy, wytyczne, praktyka. Część I - Michał Tracz – KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński (1/2022)
Reklamy, promocje, akcje marketingowe prowadzone przez producentów żywności. Część II - Jakub Kubalski, Aleksandra Czubek – SSW Pragmatic Solutions (4/2021)
Oznaczenie „Produkt polski”. Praktyczne aspekty - Michał Tracz – KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński (3/2021)
Reklamy, promocje, akcje marketingowe prowadzone przez producentów żywności. Wymagania prawne, orzecznictwo sądów - Jakub Kubalski, Aleksandra Czubek – SSW Pragmatic Solutions (3/2021)
Wybrane aspekty dobrowolnego oznakowania krajem pochodzenia: „składnik podstawowy” a woda - Aleksandra Wesołowska – Coca-Cola Services (2/2021)
Deklarowanie
zawartości witamin i składników mineralnych w etykietowaniu żywności - Beata Przygoda - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (2/2020)
Informacje żywieniowe na froncie opakowania – FOPL - Magdalena Kowalska ̶ Główny Inspektorat Jakości Handlowej
Artykułów Rolno-Spożywczych (3/2018)
Podawanie
informacji o pochodzeniu składnika podstawowego produktu. Propozycja Komisji Europejskiej - Dorota Kozłowska - Polska Federacja Producentów
Żywności Związek Pracodawców(1/2018)
Aktualne
prace Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Komisji
Europejskiej w zakresie oświadczeń zdrowotnych - Część II - Iwona Wiśniewska
- Polski Punkt Koordynacyjny EFSA, Główny Inspektorat Sanitarny; Barbara Jaworska-Łuczak
- Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów
Biobójczych (2/2016)
Aktualne
prace Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Komisji
Europejskiej w zakresie oświadczeń zdrowotnych - Część I - Iwona Wiśniewska
- Polski Punkt Koordynacyjny EFSA, Główny Inspektorat Sanitarny; Barbara Jaworska-Łuczak
- Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów
Biobójczych (1/2016)
Najważniejsze zmiany i wymagania
znakowania wprowadzone przez rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady
(UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania
konsumentom informacji na temat żywności - Dorota Kozłowska - Polska
Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (2/2014)
Oświadczenia żywieniowe i
zdrowotne stosowane na orzechach i produktach zawierających orzechy w świetle
obowiązujących przepisów - Aleksandra Wesołowska - European Snacks Association
(2/2014)
Stosowanie określeń „chlorek”, „fluorek” w świetle rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności – opinia Głównego Inspektoratu Sanitarnego (2/2014)
Rozporządzenie
Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 - nowe pytania i odpowiedzi z
zakresu znakowania żywności wartością odżywczą - Barbara Ratkovska
(4/2014)
Podawanie w wykazach składników
nazw dodanych witamin i składników mineralnych, a także stosowanie akronimów
RWS/DRWS – opinia Głównego Inspektoratu Sanitarnego (4/2014)
Wielkość czcionki w świetle
przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom
informacji na temat żywności - Wydział Jakości i Normalizacji, Departament
Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (1/2013)
Komentarz odnośnie wymagania
minimalnej wielkości czcionki zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu
Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom
informacji na temat żywności - Jacek Czarnecki – Nestlé Polska
S.A. (1/2013)
Podstawy prawne stosowania
oświadczeń zdrowotnych korzystających z okresu przejściowego - Izabela Tańska - IGI Food
Consulting (1/2013)
Prace EFSA związane
z oceną naukową oświadczeń zdrowotnych z art. 13(5) i art. 14(1) Rozporządzenia (WE)
1924/2006 - Iwona
Wiśniewska – Główny Inspektorat Sanitarny, Punkt Koordynacyjny EFSA, Barbara
Jaworska - Łuczak - Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych
i Produktów Biobójczych (1/2013)
Znakowanie artykułów spożywczych zawierających
składniki genetycznie zmodyfikowane - Krzysztof
Skierkowski - Mondelēz International (2/2013)
Znakowanie
drobnych wyrobów cukierniczych w opakowaniach jednostkowych sprzedawanych na
wagę - opinia Ministerstwa
Rolnictwa i Rozwoju Wsi (2/2013)
Nowe
wymagania dotyczące oznakowania alergenów według Rozporządzenia 1169/2011 z 25 października 2011 r.
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...) - Aleksandra
Wesołowska - European Snacks Association (3/2013)
Produkty „naturalne”-
oczekiwania konsumentów i wyzwania dla producentów - Magdalena Cichecka, Anna
Gruszka-Jarząbek - Nestlé Polska S.A. (3/2013)
Kofeina w produktach spożywczych
- Anna Zaborowska - Mondelez Europe Services GmbH (4/2013)
Wytyczne FoodDrinkEurope i EuroCommerce. System GDA
według nowych zasad (4/2013)
Wkrótce
obowiązkowe zmiany etykiet produktów spożywczych - Dorota Kozłowska
– Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (1/2012)
Prace
EFSA związane z oceną naukową tzw. „funkcjonalnych” oświadczeń
zdrowotnych - Iwona
Wiśniewska – Główny Inspektorat Sanitarny, Punkt Koordynacyjny EFSA, Barbara
Jaworska-Łuczak Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i
Produktów Biobójczych (1/2012)
Oświadczenia zdrowotne w Nestlé - Jacek Czarnecki – Nestlé
Polska S.A. (1/2012)
„Życie w sposób zrównoważony” – plan
firmy Unilever i doświadczenia w zakresie stosowania oświadczeń zdrowotnych - Paweł Badowski -
Unilever Polska Sp. z o.o. (1/2012)
Stosowanie i rola oświadczeń
zdrowotnych w komunikacji do konsumenta – praktyczne aspekty i doświadczenia
firmy Danone w Polsce - Ilona Bernat, Izabela Redmer - Danone sp. z o.o. (1/2012)