Substancje dodatkowe i aromaty w handlu detalicznym dla konsumentów. Wymagania prawne
Substancje dodatkowe i aromaty są powszechnie dodawane do środków spożywczych głównie podczas przemysłowej produkcji żywności.
Z tego powodu większość substancji dodatkowych i aromatów jest wprowadzana do obrotu w systemie tzw. business to business, czyli jest sprzedawana przedsiębiorcom wytwarzającym żywność jako substancje dodatkowe, aromaty lub preparaty złożone (zawierające m.in. substancje dodatkowe i aromaty) nieprzeznaczone dla konsumenta finalnego. Niektóre substancje dodatkowe lub aromaty są jednak również wprowadzane do obrotu detalicznego z przeznaczeniem stosowania do żywności bezpośrednio przez konsumenta.
Polecamy lekturę artykułu, który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Joanna Gajda-Wyrębek – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2023 >>