Bezalkoholowe „wódka”, „gin”, „whisky” – co na to prawo?
Pojęcie „napój bezalkoholowy” nie zostało bowiem określone w przepisach unijnego prawa żywnościowego, tak samo zresztą jak termin „napój alkoholowy”. W unijnym kodeksie celnym wskazane zostało, że określenie „napoje bezalkoholowe” oznacza napoje o objętościowej zawartości alkoholu nieprzekraczającej 0,5% objętości. Analogicznie kwestia uregulowana jest na gruncie krajowej ustawy o przeciwdziałaniu alkoholizmowi i wychowaniu w trzeźwości. Należy jednak podkreślić, że tego typu definicja nie została ustanowiona w prawie żywnościowym np. na potrzeby przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Polecamy artykuł " Bezalkoholowe „wódka”, „gin”, „whisky” – co na to prawo?", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Paulina Szczypkowska, radca prawny specjalistka prawa żywnościowego i paszowego, KDCP Legal Rutkowski i Wspólnicy sp. k.
W artykule:
- bezalkoholowy, czyli jaki?
- nazewnictwo napojów spirytusowych
- stosowanie nazw napojów spirytusowych w produktach z aromatami
- zakaz wprowadzania w błąd
- etykieta bezalkoholowych alternatyw
- polityka wychowania w trzeźwości i przeciwdziałania alkoholizmowi