Chiny światowym potentatem w produkcji cytrusówW sezonie 2010/2011 (sezon produkcyjny listopad/październik) prognozowane zbiory owoców cytrusowych w Chinach oszacowano łącznie na 23,0 mln ton, czyli o 8 proc. mniej niż w poprzednim sezonie, kiedy wolumen produkcji przekroczył 25,0 mln ton - informuje Fammu/Fapa.W zbiorach cytrusów w Chinach przede wszystkim dominują mandarynki z prognozą produkcji w tym sezononie na poziomie około 12,5 mln ton. Na drugim miejscu pod względem struktury produkcyjnej znalazły się pomarańcze ze zbiorami prognozowanymi na około 5,5 mln ton oraz kolejno grapefruity z wynikiem ponad 2,6 mln ton oraz nieznaczna w porównaniu do łącznych zbiorów produkcja cytryn, która powinna wynieść jedynie 250,0 tys. ton.
Znakomita większość zbieranych w Chinach owoców cytrusowych jest kierowane na lokalny rynek do bezpośredniej konsumpcji - w przypadku mandarynek w bieżącym sezonie krajowe spożycie oszacowano na około 11,5 mln ton, w przypadku pomarańczy na 5,3 mln ton, a dla grapefruitów około 2,5 mln ton.
Pozostałe ilości cytrusów kierowane są przeważnie do eksportu, za wyjątkiem mandarynek, które w wielkości 450,0-500,0 tys. ton corocznie kierowane są do przetwórstwa, a dokładnie mówiąc do puszkowania. Wolumen eksportu pomarańczy w sezonie 2010/2011 wyniesie prawdopodobnie 140 tys. ton, mandarynek 640 tys. ton, a grapefruitów 110,0 tys. ton.
(Źródło: Fammu/Fapa na podstawie FAS USDA).
pełna lista aktualności
|